Fill 1 Fill 1

Stichting Overijsselacademie nieuwe partner Gastvrij Overijssel

Group 10 20 oktober 2022

Erfgoed is onmisbaar voor de vrijetijdseconomie. Ons materiƫle erfgoed zoals historische binnensteden, herenhuizen, molens, havezaten en landschappen zijn letterlijk beeldbepalend voor de identiteit van Overijssel. En het immateriƫle erfgoed, zoals de Nedersaksische taal, eeuwenoude tradities en ambachten en de geschiedenis is de basis van het eigen unieke verhaal van onze provincie. Je zou kunnen zeggen dat onze regionale identiteit voornamelijk met erfgoed vormgegeven wordt.

Door erfgoed en toeristisch aanbod met elkaar te verbinden ontstaan producten en diensten die onderscheidend, karakteristiek en authentiek zijn. Dat is de reden dat aan de netwerkorganisatie Gastvrij Overijssel ook erfgoedorganisaties verbonden zijn. Tot dusverre was Collectie Overijssel (voorheen Historisch Centrum Overijssel), de provinciale archieforganisatie, de vaste partner binnen Gastvrij Overijssel. Per 1 september is die rol overgenomen door Stichting Overijsselacademie, het kenniscentrum voor streektaal en streekcultuur in Overijssel.

Deze stichting houdt zich bezig met het onderzoek naar en de laagdrempelige presentatie van de taal, geschiedenis en tradities van onze regio. Dat gebeurt door middel van publicaties, evenementen en educatie. Aansprekende voorbeelden van projecten waaraan Overijsselacademie recent een bijdrage heeft geleverd zijn de audiotour Op Paupervisite in Willemsoord en het toevoegen van lokale verhalen in het Twents aan de borden van het fietsknooppuntennetwerk in Twente.

Wellicht ook interessant

Subsidie
Presentaties bijeenkomsten innovatieprogramma TOTO-2
Subsidie
Natuurlijk en groen ondernemen - inspiratie en stappenplan
Contact
Fill 1