Uitdagingen omzetten in kansen: daar draaide het om tijdens het symposium van Gastvrij Overijssel op 12 december!
Ruim 80 ondernemers en andere betrokkenen vanuit de overheid en andere organisaties kwamen bijeen in de Zwarte Silo in Deventer. Met interessante sprekers, een hoop gelach en inspirerende verhalen. Ook vond de uitreiking van de innovatie-awards plaats, met bijzondere innovatieprojecten, mogelijk gemaakt door de TOTO-subsidie. Jan Ybema, voorzitter van Gastvrij Overijssel, begeleidde de dag en presenteerde de plannen voor de sector vanaf 2024.
Fred van Schoonhoven nam de bezoekers mee in de toeristenradar. Hij liet zien hoe natuurbehoud en het trekken van bezoekers prima naast elkaar kan bestaan. Vervolgens konden de bezoekers kiezen tussen twee workshops. Kim Jansen ging in op de generatieverschillen van personeel. Kim: “Het belang ligt in de jeugdigheid in elke generatie en de kwaliteit van interactie tussen generaties.” In de andere workshop gaf Greenvis een presentatie over hun pilot om over te gaan naar een gasvrij vakantiepark. Ja – gasvrij, zonder ‘t’! Het park gaat helemaal van het gas af en wordt daarmee steeds duurzamer. Dit bracht boeiende discussies op gang, wat aangeeft dat veel ondernemers hier actief over nadenken.
De key-note spreker van de dag was Jan van Setten. Met zijn positieve ondernemersvisie overtuigde hij de bezoekers hoe ‘verwarrend eenvoudig’ het leven is. Zijn verhaal zat vol humor, maar zette ook aan tot denken: hoe ga je het morgen anders doen?
Gedeputeerde Erwin Hoogland reikte de innovatie-awards uit. 150 toeristische bedrijven hebben meegedaan aan het TOTO-innovatieprogramma. Dankzij de subsidie konden zij innovaties ontwikkelen om toekomstgerichte veranderingen door te voeren binnen hun bedrijf. Volgens een van de winnaars: “er zijn hier alleen maar toppers vandaag.” En dat is waar! Toch konden maar vier ondernemers de prijs in ontvangst nemen. Wie dat zijn vind je onderaan deze pagina, met video!
In 2024 bieden we een nieuw TOTO-traject aan, zodat ook andere bedrijven de kans krijgen te innoveren! De vrijetijdssector doet er namelijk toe. Met een omzet van boven de 2,5 miljard euro, waarin we banen creëren, de omgeving leefbaar houden voor bewoners en de natuur beschermen. Het symposium vormde een mooie afsluiting van het jaar en we kijken uit naar 2024, waarin we nog meer uitdagingen om zullen zetten in kansen!
Bekijk hieronder de foto’s die gemaakt zijn tijdens het symposium:
Vanwege het heersende personeelstekort, dat in de toekomst alleen maar dreigt toe te nemen, ontwierp Harry Arendshorst de Selfservice voor zijn bedrijf. Bezoekers kunnen nu zelf een boot boeken en meenemen om Giethoorn te ontdekken. Hij heeft ervoor gezorgd dat deze Selfservice ook voor bezoekers snel en eenvoudig werkt en wil het nu graag uitbreiden naar andere toepassingen binnen de vrijetijdssector.
De tennisvelden in het hotel werden niet optimaal benut. Omdat padel een opkomende sport is in Nederland, heeft Jules Leenders een aantal tennisvelden vervangen door padel-velden. De beste beslissing ooit: het blijkt een heel rendabel project. Zowel bewoners uit de regio, als hotelgasten maken er dankbaar gebruik van.
Simone Koggel maakte dankbaar gebruik van de TOTO-subsidie om een aanlegsteiger met loopbrug aan te leggen. Zo zorgt ze voor meer kwaliteit, veiligheid en beleving van het bedrijf. Bezoekers, ook minder validen, kunnen nu vanuit de boot makkelijk aan land komen. Ze wil de verbinding met andere ondernemers blijven opzoeken om bezoekers het Vechtdal echt te laten beleven!
Peter de Graaf vindt het belangrijk om goed te luisteren naar wat de gast wil. Zo lieten zijn gasten hem weten dat ze, wanneer ze gebruikmaken van de vergaderruimte, ook graag uit willen wijken naar buiten. Daarom legde hij een amfitheater aan en bedacht hij het picknick-vlot. Zo kunnen gasten al vergaderend het Overijssels kanaal over.